FORGOT YOUR DETAILS?

Az ernyő összehajtása

A siklóernyő összehajtása nem igényel különösebb technikai felkészültséget. Természetesen van egy általában használt módszer amelyet a nagy átlag használ de néhány esetben teljesen az egyéntől függő (a beülő és a hátizsák mérete illetve egyéb saját szempontok alapján).

Régebben az ernyő egyes oldalainak ismételt félbe hajtásával történt a kupola csomagolása, ezt a módszert manapság már nem alkalmazzuk, ugyanis idővel rájöttek a gyártók és felhasználók, hogy a szárnyat hosszú távon sokkal jobban tudjuk óvni, ha a cellára hajtás módszert alkalmazzuk. Ez a módszer azzal egyidőben terjedt el, amikor a gyártók az ernyők belépőélébe a műanyag damil merevítéseket kezdték el alkalmazni. A műanyag merevítést nem szabad megtörni, mert ezzel a szárny profilja sérülhet és ez a teljesítmény romlásához vezet.

Általában a hátára (felső vitorlára) fektetett és teljesen kisimított ernyőnek a zsinórzatát csomómenetesen az alsó vitorlára helyezzük és az egyes cella válaszfalait kezdjük mind egymás mellé szorosan összehúzzuk, a belépőnél és kilépőnél egyaránt. A középső cellával kezdjük mind két oldal esetén és a szélét egyre beljebb húzzuk. Ezután az így kapott két hosszú csíkot egymásra hajtjuk és a kilépőnél a hevedereket kihúzzuk annyira, hogy keresztbe rá tudjuk fektetni a kilépőre. Ezután a kilépőél felől megkezdjük az ernyő összehajtását. Azért nem a belépőél felől mert az ernyőben maradó levegő könnyebben távozik a beömlőnyílásokon.

Mindig használjuk a kompressziós hevedert és a belsőzsákot, ugyanis szállítás közben a mozgó, csúszkáló, lazán összehajtott ernyő valamilyen keményebb tárgyal (pl. csatok, karabinerek, cipzár) való súrlódás következtében akár komolyabban is megsérülhet. A kompressziós hevedert a azután tegyük rá az ernyőre, miután betettük a belső zsákjába, hogy ne az csiszatolja az ernyő anyagát.

Ne felejtsük el hogy a hanyagul, gubancos zsinórral összehajtott ernyőt mi fogjuk újból kinyitni és esetleg értékes perceket veszíthetünk azzal amíg újból „repülőképes” állapotba hozzuk. Ha mindezt egy szűk starthelyen csináljuk, nem biztos, hogy kivívjuk vele a többi pilóta elismerését…

Hogyan hajtsad celára az ernyőt

This is a sample text. You can click on it to edit it inline or open the element options to access additional options for this element.

TOP